Minimono op de Dutch Food Week 2020

Onze kiosken zijn ingezet in Coronatijd om bezoekers van de Dutch Food week op een veilige wijze de weg te wijzen. De nieuwste versie stond binnen 3 dagen gereed op het Forum in Almere. Er omheen een expositie van lokale voedselinnovaties en initiatieven.

Advertentie

Partner en initiatiefnemer Pop up Museum

Minimono behoort tot het select gezelschap van innovatieve en duurzame bedrijven en locale economie ondersteunen. Met ons product behoren we tot de top honderd innovatiebedrijven van Nederland. We zijn een onderdeel van Draoidh bv. Een bedrijf dat streeft naar gelukkige organisaties en gelukkige steden. Ook op het gebied van het inzetten van cultuur. We zijn partner en initiatiefnemer van het pop-up museum Labyrinth of the Senses.

LotS op locatie_small_UitfestivalAlmere2019_01_ErwinBuddingPhotography

Minimono als atelier op het strand

Het Almeerderstrand is onderdeel van een nieuwe vorm van placemaking en heeft aandacht van de gemeente Almere. Een samenwerking tussen de stichting Citysenses, Strandlab en Almere heeft ertoe geleid dat een minimono als atelier voor kunstenaars de hele zomer beschikbaar is voor workshops, bijeenkomsten en werkplek voor de kunstenaars aan diverse projecten. Het is een prachtplek om te werken. Uniek voor Nederland.

IMG_8288

Blauw, groen en rood

Ellsworth Kelly, 1965, stedelijk museum
Ellsworth Kelly, 1965, stedelijk museum

Bomen en groen in een wijk of buurt zorgen ervoor dat je minder gestresst wordt en gezonder, aldus bijzonder hoogleraar Agnes van den Berg. Planologen spreken vaak in de termen rood, groen en blauw. Daarmee bedoelen ze bebouwing, groen en water. Een stedebouwkundig principe is deze elementen in gelijke mate in steden te verdelen. Gelijkwaardig als het ware, met de nadruk op waardig. Dit schilderij van Ellsworth Kelly dat dit ook doet hangt in het stedelijk museum. Ik woonde in de wijk daarachter, en ging bijna elke week even kijken. Ik kwam tot rust. Hij is een van mijn favoriete schilders. Hij is een minimalist. Dit schilderij is meer dan mans hoog en de kleuren zijn overweldigend. Als ik er naar kijk word ik intens gelukkig. Niet toevallig lijkt dit op een stadsplattegrond. Schilderijen van Bart van der Leck op Mondriaan hebben dat ook.

Groen en blauw zijn zijn in veel dichtbebouwde oudere steden ver te zoeken. Terwijl wetenschappelijke studies laten zien dat wij inwoners fysiek en psychisch gezonder zijn als er natuur om je heen is. De beleving wordt versterkt door de herhalende natuurlijk vormentaal die zorgen voor een positieve brein reactie. Groen in een stad toevoegen is niet zo moeilijk. Je ziet tiny forests opduiken, keukentuinen verschijnen en vegetatie op daken.

“I have worked to free shape from its ground, and then to work the shape so that it has a definite relationship to the space around it,” legde Kelly eens uit bij dit schilderij. “So that it has a clarity and a measure within itself of its parts (angles, curves, edges and mass); and so that, with color and tonality, the shape finds its own space and always demands its freedom and separateness.”

Place making als sociale innovatie

Het ontwikkelen van inclusieve, gezonde en veerkrachtige steden is misschien wel de grootste uitdaging voor de mensheid van vandaag. Een belangrijk deel van de oplossing voor een veerkrachtige stad ligt in het hart van stad: de openbare ruimtes. Gezonde openbare ruimten zijn de springplank voor revitaliserende gemeenschappen.

High-line-new-york-01.jpg

Ontmoetingsplekken scheppen waar mensen met plezier leven. Als je steden ontwikkelt voor auto’s en verkeer, dan krijg je ook veel auto’s en verkeer. Plan je steden voor mensen dan ontstaan er plekken voor spelende kinderen, wandelende voetgangers, en fietsers. Er ontstaan pleinen, speelse doorkijkjes en parken waar je met elkaar kunt verpozen. Maak tevens wat ruimte voor lokale helden met hun kleine winkeltjes, met hun verwenproducten, gezond eten, en let dan eens op wat er gebeurt. Misschien gaan bewoners zomaar op die leuke plek dingen organiseren. En is er geen ruimte in de straat verander je een andere plek in een groen feestje. Maak bijvoorbeeld bereikbare daktuinen of maak van je overbodige metrolijn in plaats van een ‘sidewalk’ een ‘green upwalk in the sky’.

z_artikel_en_18_5_DSC6035_1200x800.jpg

Stoep-maken, plein-maken en park-maken. Plekmaken doe je waar mensen wonen. Voor hun deur of op plekken waar zij samenkomen. Door een ‘overbodige’ straat af te sluiten kun je een nieuwe groene speelplek creëren. Een schommel of een kiosk met lekker eten maken van je omgetoverde straat snel een ontmoetingsplek. Ontmoetingsplekken ontstaan meestal waar bussen, trams en andere voertuigen samen komen of elkaar kruisen. Maar pleinen kunnen zoveel meer zijn. Het kunnen (mini)parken worden. We kunnen delen transformeren in pluktuinen met verse groente en fruit. Jawel, dat kan, zomaar midden in de stad. De omringende panden kun je open gevels geven met veel glas. Versieren met verticale of hangende tuinen. Verzin bijvoorbeeld een tijdelijk stoep- of fietscafé. Zo blur je het lommerrijke levendige plein de omringende huizen op winkels in.

City-Hall-Green-Roof-1024x678.jpg

Gebouwen die de plek als ontmoetingsplek markeren. Je kunt ook gebouwen of paviljoens ontwerpen die ontmoetingsplekken ondersteunen. Een groen paviljoen, een overdekte marktplaats. Zorg voor een plek waar je lekker overdag in het gras kan liggen, installeer mooi houten straatmeubilair. En laat die plek beheren door de mensen uit de buurt: De ‘community’. Daar kunnen workshops plaatsvinden rondom de uitdagingen in de stad. Over voldoende gezond eten, onderwijs, sport of cultuur. En maak met elkaar de agenda voor die plek, het park of de hangende tuin. Organiseer festivals, een bloemenmarkt, kookwedstrijden, een kunstmarkt en maak een rolschaatsroute of fietsparcours. En overorganiseer het niet. Doe het quick and dirty. Dat gaat sneller. Start met een tafel en organiseer een schaakwedstrijd. Doen is namelijk al meer dan niets doen met elkaar. Met dat duidelijke doel voor ogen. Dat het beter zal gaan met de mensen en de buurt. Dat het een prettige plek wordt, een veilige plek, een ontmoetingsplek waar iedereen aan kan mee doen.

Kijk eens op de website van zo een plekmaker: http://www.yeswedo.nu

Of download dit rapport van de UN over placemaking and the future of cities:

https://www.pps.org/wp-content/uploads/2015/02/Placemaking-and-the-Future-of-Cities.pdfcity-6.jpg

Minimono medeoprichter Happy Planet Professional

Trots dat wij één van de 10 oprichters ben van het nieuwe MVO merk Happy Planet Professionals. Een beweging van bewuste bedrijven die op het gebied van MVO het verschil willen maken. Zij willen hun positieve impact op de maatschappij maximaliseren en hun negatieve impact minimaliseren. Hierbij richten zij zich op integriteit en transparantie, mensen- en dierenwelzijn en klimaat, natuur en milieu. Zie www.happyplanetprofessionals.nl

Binnen een paar maanden zijn er al honderd happy professionals aangesloten die het verschil met elkaar gaan maken. Op de foto planten we onze oprichtingsboom (een appelboom) in Almere.

monavid_47.jpg

Minimono Sponsort expo Lange Voorhout

Bij de monumentale installatie van Jesper Just #ARCADE vroeg de organisatie Den Haag WEST om dit te sponsoren met een kiosk. Een museumwinkeltje op Het Lange Voorhout. Marie-Jose Sondeijker: ‘We zijn ontzettend blij met de kiosk, een ideaal gebouwtje om mensen naar de Expo te verleiden op de lange laan.’

langevoorhoutjesper